tiistai 15. marraskuuta 2016

Hemoglobiini (B-Hb)

Hemoglobiini (B-Hb)

  • Viitearvot «Viitearvojen tulkinta»
    • Miehet: 134–167 g/l
    • Naiset: 117–155 g/l
    • Lasten viitearvot vaihtelevat hyvin paljon lapsen iän mukaan 
Hemoglobiiniarvo on alentunut anemioissa «Anemia (alhainen hemoglobiini)». Anemia eli verenvähyys voi syntyä monella tapaa. Yleisin syy on raudanpuute. Nykyään se ei juuri koskaan johdu yksipuolisesta ravinnosta, vaan yleensä pitkään jatkuneesta veren menetyksestä runsaiden kuukautisten tai suolistovuodon vuoksi. Muita syitä anemiaan ovat esimerkiksi punasolujen lisääntynyt hajoaminen (hemolyyttinen anemia), krooninen tulehdus, munuaissairaus ja B12- tai foolihappovitamiinien puute. Kun anemia todetaan, pyritään aina selvittämään sen syy lisätutkimuksilla.
Hemoglobiini voi ylittää viitearvot, jos elimistön hapensaanti on pitkään tavallista vähäisempää «Erytrosytoosi ja polysytemia (punasolujen runsaus)». Näissä tilanteissa hemoglobiinin määrän suureneminen on reaktiota liian vähäiseen hapen saantiin ja siten mielekästä. Siksi vuoristossa asuvilla on suurempi hemoglobiiniarvo kuin muilla. Kroonisessa keuhkosairaudessa hapen kuljetus vereen on häiriintynyt, jolloin hemoglobiiniarvo saattaa suurentua. Tupakoitsijoilla hemoglobiini voi ylittää viitearvon, koska heillä tupakansavusta saatu häkä eli hiilimonoksidi vähentää veren normaalia hapettumista.
Joskus hemoglobiini suurenee liikaa luuydinsairauden vuoksi. Silloin on kyseessä polysytemia (suomeksi "monisoluisuus") -niminen sairaus «Erytrosytoosi ja polysytemia (punasolujen runsaus)», jota hoidetaan ottamalla aika ajoin verta pois tai käyttämällä luuytimeen vaikuttavia lääkkeitä. Myös joidenkin urheilijoiden dopingina käyttämä EPO-hormoni nostaa hemoglobiiniarvon yli normaalin.

Lähde: Terveyskirjasto, Seija Eskelinen 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti